Fungsi

PEMASARAN STRATEGIK

Pemilihan Produk Baru bagi anda yang memulakan perniagaan - Memulakan perniagaan dengan menjual produk masih menjadi tarikan utama masyarakat. Sebabnya, perniagaan ini tidak memerlukan pejabat dan waktu yang ditetapkan.
Dengan memanfaatkan kreativiti dan inovasi, anda dapat membuka perniagaan menjual produk di rumah.
Namun, masih banyak yang merasa ragu untuk memulakan perniagaan seperti ini, salah satunya kerana kesukaran memasarkan untuk memperkenalkan produk kepada orang ramai. Pemasaran produk telah menjadi perkara yang paling penting jika anda mahukan produk yang dikenali dan menarik bagi pembeli.
Banyak cara yang boleh anda lakukan sebagai strategi pemasaran produk di tengah kemajuan teknologi ini. Cara memasarkan produk yang dilakukan oleh setiap peniaga pasti berbeza.

Namun, ada beberapa cara standard untuk memasarkan produk yang mesti diketahui oleh perniagaan agar dapat memasarkan produk mereka dengan baik kepada pengguna. Mengetahui pasaran dalam kes ini, anda mesti mengetahui kualiti dan kegunaan produk yang akan dijual.

Adakah produk anda baru atau sudah banyak dijual? Ini perlu menjadi pertimbangan untuk menguruskan strategi pemasaran produk. Sekiranya produk anda adalah produk baru, maka anda mempunyai pelbagai bidang untuk memasarkan produk tersebut.

Tetapi jika produk yang dijual sebenarnya sudah mempunyai banyak pesaing, anda perlu mengetahui lebih lanjut mengenai kelemahan produk yang dijual oleh pesaing dan memperbaikinya pada produk yang anda jual untuk mendapat perhatian pengguna.

Pengguna pastinya lebih berminat dengan produk yang mempunyai lebih banyak kelebihan daripada kelemahan. Selain mengetahui pasaran, anda juga perlu memahami sasaran / sasaran pasaran produk yang anda jual.

Dalam kes ini, untuk siapa produk itu dijual? Adakah untuk kanak-kanak muda atau tua, atau bahkan kanak-kanak? Anda perlu memikirkan perkara ini untuk menentukan di mana dan bila anda akan melakukan promosi produk.

Membuat Produk Berkualiti Membuat produk berkualiti dan sesuai dengan pasaran sasaran yang akan disasarkan adalah permulaan yang baik untuk memulakan perniagaan, apa sahaja jenis perniagaan anda. Kualiti yang dimaksudkan di sini bermula dari bahan mentah, proses pembuatan, hingga pembuatan produk.

Dengan membuat produk yang berkualiti, maka dengan sendirinya anda telah membantu proses pemasaran itu sendiri. Sebabnya, kerana setiap orang lebih suka produk berkualiti daripada produk palsu.

Proses pembuatan produk berkualiti ini sendiri tidak boleh berlaku. Sudah tentu memerlukan masa untuk mengkaji semula produk yang telah dihasilkan sehingga akhirnya benar-benar seperti yang diharapkan.

Buat Pembungkusan Menarik untuk Produk Ada pepatah yang mengatakan "Jangan menilai sesuatu berdasarkan kulitnya".
Namun, dalam strategi pemasaran produk baru yang baik, kita harus memperhatikan semua aspek. Termasuk pembungkusan produk yang dijual.
Pembungkusan produk yang menarik bukan hanya dipamerkan. Namun, mesti ada sesuatu yang dapat menjadikan produk yang dijual tidak dapat dilupakan dan dikenang oleh pengguna.

Terdapat banyak pengguna yang merasa lebih senang mengingati sesuatu produk kerana pembungkusan produk itu sangat berkesan.

Untuk membuat reka bentuk pembungkusan produk, tentu anda memerlukan pereka berbakat. Anda boleh menyewa pereka dari beberapa pasar tempatan seperti Sribu.com .

Memilih Lokasi Pemasaran yang Tepat Perkara pertama yang terlintas di fikiran ketika kita melakukan promosi produk adalah "di mana kita akan memasarkan produk ini?".
Strategi sebelumnya adalah menentukan untuk menentukan di mana anda akan menjual produk tersebut.
Sebagai contoh, jika pasar sasaran adalah anak sekolah, maka anda harus memilih lokasi pemasaran yang berdekatan dengan sekolah, tempat tunjuk ajar atau tempat nongkrong untuk anak-anak sekolah.

Anda boleh meletakkan sepanduk promosi produk di lokasi-lokasi ini yang membolehkan mereka melihatnya.

Terdapat banyak orang yang menyukai promosi produk atau penjualan. Anda boleh menambahkan tawaran promosi produk ke iklan yang anda pasang.

Sebagai contoh, kerana produk anda adalah produk baru, anda akan memberikan promosi "Beli Satu Dapatkan Satu Percuma". Promo ini berkesan kerana akan menarik perhatian calon pembeli yang pada awalnya hanya ingin mencuba sebenarnya boleh menjadi pelanggan tetap kerana kualiti produk yang anda tawarkan.

Promosi seperti ini mesti berdasarkan pengiraan untung dan rugi. Jangan biarkan terlalu banyak promosi membuat anda muflis.

Penyelesaiannya ialah dengan menghadkan promo misalnya, hanya berlaku selama 2 atau 3 hari. Manfaatkan Kuasa Pelanggan Salah satu cara promosi yang paling berkesan adalah menggunakan kekuatan pelanggan.

Anda boleh menawarkan sistem pembahagian keuntungan untuk pelanggan yang ingin menawarkan produk anda kepada pengguna lain.
Atau jika anda pasti, anda boleh membuat skim perniagaan MLM atau menawarkan komisen apabila pelanggan berjaya memasarkan produk. Tetapi perlu diingat, kaedah ini mesti berhati-hati.
Jangan membuat skema sembarangan kerana jika ia merugikan pelanggan, anda boleh dikriminalisasi.

Manfaatkan Media Dalam Talian Hampir sebahagian daripada masyarakat kita masing-masing mempunyai alat atau telefon pintar tertentu. Ini mesti masuk ke dalam senarai strategi pemasaran produk anda. Anda boleh melakukan pemasaran atau beriklan di laman web, pasar atau beberapa media sosial seperti Instagram , Facebook , dan Twitter .

Menjadi Penaja Aktiviti Strategi pemasaran produk baru dengan menaja aktiviti ternyata sangat berkesan.

Cara pemasaran ini boleh dilakukan secara dalam talian atau luar talian. Katakan perniagaan anda menjual produk makanan (contohnya tepung) dan merupakan salah satu penaja pertandingan penaik. Semasa aktiviti, makanan yang digunakan oleh peserta adalah produk anda.

Kaedah memasarkan produk ini sangat berkesan kerana produk yang anda gunakan adalah produk yang anda jual.

Namun, ada kemungkinan anda boleh menjadi penaja untuk aktiviti lain, bukan hanya acara masakan. Berikan Insentif untuk Cadangan Pelanggan Strategi pemasaran produk baru dari mulut ke mulut ( penjualan mulut ) adalah salah satu kaedah pemasaran yang sangat berkesan.
Seperti yang dibincangkan dalam satu artikel di Maxmanroe.com, promosi seperti ini biasanya lebih mudah dipercayai oleh orang lain kerana disarankan oleh orang yang mereka kenal. Anda boleh memberikan insentif kepada pengguna yang ingin mencadangkan produk anda kepada rakan atau saudara.
Insentif yang disediakan boleh berupa baucar, kupon diskaun, wang, atau bahkan produk anda sendiri. Melakukan Aktiviti Amal (Tanggungjawab Sosial Korporat) Semua perniagaan mahu produk mereka dikenali dengan produk yang mesra alam. Ini boleh memberi kesan besar kepada penjualan produk ini.

Salah satu cara untuk membuat pengguna membeli produk anda adalah dengan meyakinkan mereka bahawa produk anda mesra alam dan sesuai dengan keperluan mereka.

Strategi pemasaran produk baru dengan memanfaatkan pengguna psikologi ini ternyata sangat berkesan yang anda tahu untuk meningkatkan penjualan.

Anda boleh menunjukkan penjagaan anda terhadap alam sekitar dengan melakukan CSR atau program Tanggungjawab Sosial Korporat (baca: Memahami CSR ). Contohnya, jika anda menjual produk mineral yang mesra alam, anda boleh mengumpulkan dana untuk disumbangkan kepada masyarakat atau organisasi tertentu.
Namun, sebelum menjalankan aktiviti seperti ini, pastikan produk anda mesra alam.
Aktiviti seperti ini sangat berkesan untuk menjadikan jenama anda disukai oleh masyarakat luas.
cara di atas terbukti dapat digunakan sebagai strategi pemasaran untuk produk baru yang dapat dilakukan walaupun oleh pemula.
Produk inovatif adalah produk yang paling menarik minat pengguna. Itulah beberapa cara yang boleh anda gunakan untuk memasarkan produk anda.